Wat is het doel van voedselbossen?

voedselbos brabant

Wanneer je een voedselbos in Brabant laat aanleggen heeft dit verschillende functies. Het doel van een voedselbos is om de natuur zo min mogelijk te verstoren. Wanneer je een voedselbos laat aanleggen worden de organismen in de grond wakker. Zo zorgen bacteriën en schimmels bijvoorbeeld voor een vruchtbare grond. Als gevolg hierop reageren de planten en kunnen er veel insecten in het voedselbos in Brabant leven. Doordat er veel insecten zijn kunnen sommige dieren daar weer van leven. En de cirkel wordt rondgemaakt doordat mensen eten van de oogst uit het voedselbos. De wijsheid die hieruit gehaald kan worden is dat alles elkaar in stand houdt. Dit kan alleen bereikt worden als de natuur ongestoord zijn gang kan gaan.

 

Voor elke tuin een voedselbos

Er is niet een soort voedselbos die overal kan worden aangelegd. Het hangt er vanaf wat iemand voor wensen heeft met zijn of haar tuin en of het oppervlakte geschikt is. Als je graag wilt dat jouw tuin een educatieve functie heeft dan is een voedselbos hier voor geschikt. Wanneer je een bedrijf hebt en daarbij een tuin wilt, heb je waarschijnlijk niet veel tijd om te tuinieren. Ook dan kan een voedselbos geschikt zijn omdat een voedselbos op ecologische basis wordt aangelegd. Het ecosysteem in het voedselbos doet wel zijn werk en daardoor hoeven er minder zware werkzaamheden plaats te vinden door het jaar heen. Een voedselbos kan dus geschikt zijn voor privé doeleinden maar ook voor bij jouw bedrijf.

 

Voedselbos laten aanleggen door een ecologisch hovenier

Wanneer je duurzaamheid in je tuin belangrijk vindt, kan een ecologisch hovenier advies geven over een gezonde aarde. Een ecologisch hovenier hecht waarde aan duurzaamheid door alleen gebruik te maken van natuurlijke materialen. Ook het permacultuur principe staat hierbij hoog in het vaandel. Hierbij gaat het erom dat er een gebalanceerd en gesloten systeem ontstaan in jouw tuin. Dit systeem zal zichzelf onderhouden waardoor er minder onderhoud nodig is. Verder worden er geen materialen verspilt en ligt de nadruk juist op het hergebruik van materialen.