Alles wat je moet weten over scheepsreparatie

Scheepsreparatie

Wanneer je schade aan je schip hebt, is dat natuurlijk heel vervelend. En wil je dit zo snel mogelijk laten repareren. Maar soms kan bepaalde schade ook voorkomen worden. Hoe? Door je schip regelmatig te laten checken voordat je ermee gaat varen. Ook dit is een vorm van scheepsreparatie.

Wat is scheepsreparatie?

Scheepsreparatie is van belang om jouw schip goed te onderhouden. Je kunt een schip vergelijken met het lichaam van een mens. Mensen laten zich ook regelmatig checken door bijvoorbeeld een bezoekje te brengen aan een tandarts. Of mensen gaan naar de sportschool om de onderdelen van hun lichaam sterk te houden en om in conditie te blijven. Dit is net zo belangrijk voor een schip. Je kunt dus zeggen dat een goed onderhouden schip de fitheid van het schip ten goede komt. Hierdoor verlaag je de kans op vervelende problemen of ongelukken.

Hoe gaat scheepsreparatie in zijn werk?

Scheepsreparatie kan zowel wanneer het schip in het water ligt als wanneer het schip wordt drooggelegd. In de meeste gevallen kan het schip gewoon in het water blijven liggen. Indien dit niet het geval is, wordt het schip gerepareerd op een werf. Reparaties en onderhoud aan de binnenkant van een schip kunnen doorgaans in het water plaatsvinden. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het checken van de leidingen of de motor. Onderhoud en reparaties aan de buiten- of onderkant van een schip vinden eigenlijk altijd plaats op een scheepswerf. Een schip moet dan drooggezet worden. Dit kan door middel van droogzetinstallaties. Hierdoor kunnen schepen boven de grond worden gehangen, waardoor het makkelijker wordt om overal goed bij te kunnen.

Wanneer je scheepsreparatie als onderhoud laat uitvoeren kun je bijvoorbeeld voorkomen dat planken gaan rotten, vloeistoffen op raken, onderdelen gaan slijten of dat je motor er spontaan mee ophoudt. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt het schip van A tot Z doorgelopen. Je kunt het vergelijken met de APK keuring van een auto. Het beste is dan ook dat voordat het vaarseizoen van start gaat je je schip even laten checken.

De scheepswerf

De scheepsreparaties kunnen dus plaatsvinden op een scheepswerf, maar wat is een scheepswerf precies? Een scheepswerf is een plek waar schepen gebouwd en dus ook gerepareerd worden. Nederland telt een aantal prachtige historische scheepswerven.

Scheepsreparatie bevordert dus de veiligheid op het water. Zowel voor jezelf als voor anderen. Laat je schip dus regelmatig controleren en voorkom onverwachte calamiteiten.