Een Heat Exchanger plaatsen

Heat exchanger

Het besparen van energie is een enorm kostbaar probleem voor bedrijven. Je kent het wel die rookpluimen die uit schoorstenen komen. Misschien vraag je je zelfs af hoeveel nutteloze energie er de lucht in gaat. Om dit te voorkomen plaatsen veel bedrijven vaak een Heat Exchanger ofwel een warmtewisselaar.

Wat is een Heat Exchanger?

Niet alleen bedrijven gebruiken een Heat Exchanger. Ook in huis kun je zo’n apparaat laten installeren. Maar wat is dat nu precies, een warmtewisselaar? Met een warmtewisselaar wordt warmte overgebracht van een onderdeel naar het andere.  Je vind deze vaak terug in verwarmingsketels of boilers en het wordt gebruikt om bijvoorbeeld water op te warmen of juist af te koelen. De warmte die vrijkomt gaat bijvoorbeeld naar je verwarmingsinstallatie. Een warmtewisselaar onttrekt warmte uit de grond of uit het water en zorgt ervoor dat de energiekosten beperkt blijven en je een hoog rendement hebt. Als je zo’n apparaat plaatst in je douche kan afvalwater gebruikt worden om het douchewater op te warmen en bespaar je op de verwarming.

Verschillende soorten Heat Exchangers

Er bestaan verschillende soorten warmtewisselaars, hieronder vind je een greep uit het assortiment.

Twincoilsysteem

Deze bestaat uit 2 warmtewisselaars die aan elkaar zijn gekoppeld met een circulatiesysteem van vloeistof. Hierbij wordt de warmte van de warme luchtstroom afgegeven aan het koude water.

Platenwarmtewisselaar

Dit is een van de meest gebruikte warmtewisselaars. Het zijn geribbelde platen die in een frame tegen elkaar liggen en snel water kunnen opwarmen. Een voordeel is dat deze heel eenvoudig te installeren is.

Spiraalvormige warmtewisselaar

Deze wordt vooral gebruikt in boilers en wordt ook wel Serpentin genoemd. Twee kanalen liggen hierbij in een spiraal rond elkaar waarbij door een kanaal warm water stroomt en door het andere koud water. Het apparaat neemt niet veel plaats in en zorgt voor een hoge stroomsnelheid.

Warmtewiel

Een warmtewisselaar waarbij een ronde schijf, die is opgebouwd uit lamellen, de warmte heel gemakkelijk kan opnemen of afgeven.